A TIM Stúdió működése a kialakult járványügyi helyzetben átszervezésekkel, de folyamatosan, jelenléti formában működik.

A stúdióhoz való csatlakozásra jelenleg is van lehetőség: a helyzetre való tekintettel egy online motivációs beszélgetéssel kezdünk, majd egy személyes találkozó után lehetséges becsatlakozni. A színistúdióról további részleteket olvashatsz alább!

2021 első felében az előkészítő és haladó kurzus tagjai becsatlakozhatnak
Nemzeti Tehetség Program  "Alakítás és alkotás" programjába is.
A programhoz olyanok is csatlakozhatnak, akik nem a stúdió tagjai.
Részleteket a programról a Hírek alatt talál.Jelentkezni az ALÁBBI ŰRLAP kitöltésével lehetséges. A motivációs beszélgetés időpontját a jelentkezés után egyeztetjük.

Programjainkról, képzéseinkről, új kurzusainkról, előadásainkról értesítést kaphatsz levelezőlistánkon, melyre két kattintással feliratkozhatsz.


​A stúdióról általában

A TIM Stúdió a hétköznapi színjátszás megszokott kereteihez képest eltérő órákat biztosít a színházi világ iránt érdeklődő fiatalok számára. A csoportos tréningek célja, hogy a stúdió tagjai a színművészeten keresztül nyitottabbá és befogadóbbá váljanak, miközben a világról való tapasztalataik is bővülnek.

A foglalkozásokon résztvevő fiatalokkal való munka célja és lényege az, hogy a résztvevők jobban megismerjék önmagukat: felfedezzék lelkük mélységeit és előhívják annak rejtett érzelmeit, melyeket mind a színházi pályájuk folytatásában, mind a mindennapi életben hasznosítani tudnak. A stúdiós foglalkozásoknak nincs egyértelműen meghatározható kimenete, tehát nem vizsgával, kötelező előadással zárul. A stúdió elsősorban nem színdarabok előadására hivatott, ahol a résztvevők elegendő tudás és előképzettség nélkül lépnek színpadra; viszont a színistúdió tagjainak a saját képességeik és érdeklődésük alapján lehetőségük nyílik a TIM Production színházi és filmes produkcióiban való részvételre, a színházi-filmes folyamatokban szakmai gyakorlat szerzésére. A stúdiós tevékenységnek nincs előre meghatározott időkerete, inkább a folyamatos fejlődésre, cselekvésre, együttműködésre és részvételre épít, a célokat a csoport tevékenysége a folyamat során határozza meg.

A stúdióban való munka kiscsoportos foglalkozások keretében történik. A csoportok úgy kerülnek kialakításra, hogy egy csoport tagjai hasonló módon, szoros együttműködésben és egymásrautaltságban tudjanak fejlődni, egymás tanulását tudják támogatni. A csoport tagjai érdekes szituációk, élethelyzetek részeseivé válhatnak, mely során a saját korlátaik újragondolására, határaink újraértékelésére kényszerülnek, miközben magukból és egymásból is egyre többet ismernek meg. A csoporttal való találkozás, a közös munka segíti a csapatmunkában való fejlődést, a másikra való figyelés képességét, valamint segít nyitottabbá, őszintébbé és magabiztosabbá válni. 

A TIM Stúdió azokat a kezdő és már tapasztalattal rendelkező fiatalokat várja, akik akár tanulmányaik vagy munkájuk mellett is komolyan szeretnék fejleszteni önmagukat egy tréningsorozat keretein belül.

A stúdió korábbi tagjainak a színészi tehetségük kibontakoztatása mellett leginkább önbizalmuk növelésében, világlátásuk tágításában és nyitottabbá válásukban segítettek az alkalmak.  A színistúdió tagjaival készült interjúkat az alábbi linken tekintheted meg.

A stúdió foglalkozásainak tartalma

A stúdió foglalkozásai alapvetően három eltérő profilú csoportban történnek: az előkészítő, a haladó és az alternatív zenésszínházi csoportokban.

A előkészítő csoportokban először az alapok elsajátítására kerül sor beszédgyakorlatokkal, a színpadi beszéd, a figyelemkoncentráció, a színpadi mozgás gyakorlásával. Ezek után főként prózai gyakorlatokkal, versek, monológok feldolgozásával foglalkozik a csoport. Az egész kurzust végigkövetik olyan gyakorlatok, melyek a személyiség alakításán keresztül a nyitottabbá, befogadóbbá válást szolgálják. A kurzus végén a tagok szakmai gyakorlatot is szerezhetnek a TIM Production produkcióiban való részvétellel vagy kifejezetten nekik szóló előadások keretein belül. A stúdiómunka nem egy előre rögzített tematika mentén történik, hanem a csoport igényeire tekintettel, a folyamatokra építve kerül kialakításra. Az egyes jelentkezők esetében az előkészítő és haladó csoportok közötti választás a színistúdió vezetőjének döntése alapján, a csoportok aktuális összetételének függvényében történik.

A haladó csoportokban először a csoporttagok személyiségének feltérképezésére kerül sor, amelynek részei a látókör tágítása, a befogadókészség fejlesztése, a közös síkok, irányok megtalálása. A kurzus nagyobbik részét a prózai gyakorlatok szituációba helyezése, az összetett színpadi játék felépítése, a karakterjegyek és a saját személyiségjegyek szétválasztásának és összekapcsolásának tudatossá tétele jelentik. A prózai gyakorlatok után az önkifejezés gyakorlása zenével, énekkel és  mozgással történik. Az improvizációval és a kötött szövegekkel való kísérletezésen keresztül középpontba kerül az önkifejezés, az alkalmazkodókészség és a kreatív gondolkodás fejlesztése. Ezután következnek a prózai és a zenés színházat ötvöző gyakorlatok. A csoport haladásának függvényében a kurzus bizonyos pontjain zárt és nyitott előadásokra, darabok és részletek színpadra állítására is sor kerül. A színistúdió csoportjainak fejlődését a színházi ének, a tánc, a színészet területén kimagasló tevékenységet végző, tapasztalt művészek és oktatók meghívott előadóként segítik. A stúdiómunka nem egy előre rögzített tematika mentén történik, hanem a csoport igényeire tekintettel, a folyamatokra építve kerül kialakításra. Az egyes jelentkezők esetében az előkészítő és haladó csoportok közötti választás a színistúdió vezetőjének döntése alapján, a csoportok aktuális összetételének függvényében történik.

Az alternatív zenésszínházi csoport a korábbi években tapasztalt igényeket követve indul el. A csoport az előkészítő és haladó csoport módszereit követve épül fel, de hangsúlyosabb szerepet kap a mozgás és az ének fejlesztése. A csoport magasabb óraszámban, ének- és mozgástanárok bevonásával tanul. A készségek fejlesztésével párhuzamosan alternatív színpadi megoldásokkal való kísérletezés folyik, melynek célja a kreatív gondolkodás, az alkotókészség fejlesztése, illetve az éneket, a mozgást, a különböző színházi kifejezésmódokat ötvöző, újszerű alkotói légkör megteremtése, az újfajta megközelítésekkel az alkotói munka és az egyének fejlődésének elősegítése. A csoportban való részvételnél előny, de nem feltétel a korábbi tapasztalat, a képzett hang és a tánctudás. A képzést motivált, nyitott, a mozgás és a zene területén képezhető fiataloknak ajánljuk. A stúdiómunka nem egy előre rögzített tematika mentén történik, hanem a csoport igényeire tekintettel, a folyamatokra építve kerül kialakításra. A színistúdió csoportjainak fejlődését a színházi ének, a tánc, a színészet területén kimagasló tevékenységet végző, tapasztalt művészek és oktatók meghívott előadóként segítik. 

A stúdió helyszíne

A stúdió helyszíne a belvárosi Attention, mely a Blaha Lujza tértől 5 perc sétára található.

A stúdió vezetője

A stúdió alkalmainak nagy részét Tőzsér István Martin fiatal rendező, producer, a TIM Production alapítója és művészeti vezetője tartja. Martin a DOLLS és az Admiratio című díjnyertes rövidfilmek valamint több egészestés színházi előadás – a Titkok kertje, az Emlékszel még? című operett, a Musicalek éjszakája 1-3. – rendezője. A színistúdió vezetésében hét éves tapasztalata van, Budapesten negyedik éve működik stúdiója.


A stúdió tanárai

A stúdió kurzusainak gerincét Tőzsér István Martin órái adják, 2020 őszétől rendszeresen tréningeket, képzéseket tartó tanáraink:

  • Dinya Dávid karmester, énektanár
  • Horkay Barnabás táncos, koreográfus,
  • Mészáros Blanka színésznő.

Az órák egy-egy alkalommal vendégelőadókkal is kiegészülnek. Tanárainkról és vendégelőadóinkról az alábbi oldalon olvashatsz részletesebben.

A kurzusok díja

A kurzusokon való részvétel tagdíjköteles.

A havi tagdíj az előkészítő csoportokban 25.000 Ft, mely 20 órát tartalmaz (heti egy alkalom, mely kiegészül meghívott előadók, trénerek, művészek óráival).

A havi tagdíj a haladó és az alternatív zenésszínészi csoportokban 35.000 Ft, mely 36 órát tartalmaz (heti két alkalom, mely kiegészül meghívott előadók, trénerek, művészek óráival). Az alternatív zenésszínészi csoportokban a mozgás és az ének fejlesztésére állandó ének- és mozgástanárok bevonásával kerül sor.

A tagdíjat minden csoportban a csoporttal való megbeszélés szerint havi részletekben lehetséges befizetni. A stúdió tagjai a kurzusok mellett ingyenesen vagy kedvezményesen vehetnek részt a TIM Production egyéb szakmai programjain (színházlátogatás, szakmai hétvége, tábor stb.).

Az előkészítő és haladó kurzus tagjai becsatlakozhatnak a Nemzeti Tehetség Program "Alakítás és alkotás" programjába is. Részleteket a programról a Hírek alatt talál.

A jelentkezés menete

A jelentkezéshez egy űrlap kitöltése szükséges, mely az alábbi linken érhető el. Az űrlap a jelentkezéshez szükséges adatokon túl tartalmaz a motivációkkal, tapasztalatokkal kapcsolatos kérdéseket is.

A stúdiómunkát megelőzi egy motivációs beszélgetés, ahol néhány gyakorlat kipróbálására is sor kerül.

Aktuálisan az alábbi csoportokba lehet jelentkezni:

  • Fiatal kurzus (előkészítő és haladó) – elsősorban, de nem kizárólagosan 15-17 éves kor
  • Fiatal felnőtt kurzus (előkészítő és haladó) – elsősorban, de nem kizárólagosan 18-27 éves kor
  • Felnőtt kurzus (előkészítő és haladó) – elsősorban, de nem kizárólagosan 28 kortól
  • Alternatív zenéssszínházi kurzus – elsősorban, de nem kizárólagosan 16-25 éves kor

Az előkészítő és haladó kurzus tagjai becsatlakozhatnak a Nemzeti Tehetség Program "Alakítás és alkotás" programjába is. Részleteket a programról a Hírek alatt talál.


Várjuk a jelentkezőket az alábbi linken való jelentkezéssel!

A 2020/21-es év kurzusaira való jelentkezést követő motivációs beszélgetések a kialakult helyzetre való tekintettel online történnek meg.
Ha szeretnél becsatlakozni, érdekel a stúdiós munka, vagy további kérdésed van, érdeklődj a lehetőségekről Bencze Norbert művészeti titkárnál a ben@timproduction.hu címen, vagy regisztrálj a megadott linken, és megkeresünk az aktualitásokkal!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.

OK!